Lidl ogranicza pestycydy w warzywach i owocach

Dyskonter przyjął zobowiązanie o redukcji zawartości pozostałości pestycydów w sprzedawanych warzywach i owocach.

- Naszym celem jest dostarczanie świeżych owoców i warzyw, jak najwyższej jakości. Jesteśmy w stanie osiągnąć ten cel dzięki ustanowieniu surowych norm, które znacznie przewyższają przepisy europejskie w zakresie redukcji pestycydów. Przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR manager Lidl Polska.

Lidl dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE.

Operator sklepów podkreśla, że wszyscy producenci zrzeszeni w Stowarzyszeniu Sady Grójeckie poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG, mają również jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P. Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych. Natomiast GLOBALG.A.P. to najważniejszy, międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej.

- Wdrożone i certyfikowane w naszych gospodarstwach systemy jakości oraz bezpieczeństwa żywności zapewniają wysokiej jakości plon przy jak najmniejszej ingerencji w środowisko. Przewidujemy i planujemy produkcję m.in. poprzez dobór odmian mało wrażliwych lub wręcz odpornych na choroby, aby w przyszłości ograniczyć ochronę – zapowiada Adam Pajewski, członek zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie.

 

Katarzyna Pierzchała 1340 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.