Lodowa familiada

Sprzedaż lodów zależy nawet od krótkotrwałych wahań temperatury za oknem, jednak te w większych opakowaniach są dużo bardziej odporne na kaprysy polskiego lata.

Dzieje się tak dlatego, że konsumenci nie spożywają ich na ulicy, a w wielu domach zastępują one na stołach wypieki. I to właśnie przywiązanie Polaków do domowego ciasta sprawia, że pod względem spożycia lodów od dojrzałych europejskich rynków wciąż sporo odstajemy.

– Porównując średnie spożycie lodów w Polsce, tj. ok. 4,15 l per capita z konsumpcją w krajach zachodniej Europy czy też krajów skandynawskich, na przykład w Finlandii to ok. 12 l per capita, rynek lodów w Polsce ma bardzo duży potencjał wzrostowy i rozwojowy dla producentów w naszym kraju – mówi Piotr Gąsiorowski, dyrektor marketingu PPL Koral.
 
W pudełkach
Jak podaje Froneri (Manhattan, Zielona Budka), wartość sprzedaży kategorii lodów familijnych odnotowała w ub.r. wzrost o 1,5 proc. w stosunku do roku poprzedniego (za Nielsenem, wartościowo, hiper-, supermarkety, dyskonty, duże – w tym sieci chemiczne, średnie i małe sklepy spożywcze, sklepy winno-cukiernicze, kioski, stacje benzynowe; 2016 r. vs. 20015 r.).

– Sezon lodowy 2016 wydłużył się dla producentów z uwagi na bardzo korzystną dla branży pogodę we wrześniu. Odnotowaliśmy rekordowe wyniki sprzedażowe dla tego miesiąca w historii naszej firmy – tak tłumaczy przyczyny tego wzrostu Piotr Gąsiorowski.

Kategoria lodów familijnych rośnie systematycznie. – W ciągu ostatnich lat rynek lodów familijnych zwiększył się o kilkadziesiąt procent. Oczekuję, że urośnie kilka procent również w tym roku – przewiduje Marcin Snopkowski, dyrektor generalny Lodziarni Firmowych (Grycan – Lody od Pokoleń).

Producenci stosują różne kryteria segmentowania tej kategorii. Jednym z nich jest wielkość lub format opakowania. – Najszybciej wśród lodów familijnych rozwija się sprzedaż lodów familijnych w pudełkach, których wartość sprzedaży rok do roku rośnie o 2,7 proc. – informuje Natalia Bąkiewicz, brand manager z firmy Froneri, powołując się na dane Nielsena (jw.), która dodaje, iż ten rodzaj opakowań stanowi aż 90,4 proc. całej kategorii.
Z obserwacji firmy Lodziarnie Firmowe wynika, iż rośnie sprzedaż lodów w opakowaniach do 500 ml i tych 900-ml oraz większych, przy czym większą dynamiką wzrostu wykazują się opakowania 500 ml.

Śmietankowe i inne
Zasadnicze znaczenie ma jednak podział na kluczowe grupy produktowe, czyli lody tradycyjne, jogurtowe, sorbety, pozostałe.

– Jeśli chodzi o grupy produktowe, kluczową, z udziałem kilkudziesięciu procent, są lody tradycyjne – ich udział zmniejszył się o kilka procent w ostatnich latach na rzecz głównie sorbetów – informuje Marcin Snopkowski. Według niego polscy konsumenci są bardzo tradycyjni i najchętniej wybierają klasyczne smaki (śmietankowy, waniliowy, czekoladowy, truskawkowy). Jednak coraz częściej na ich bazie producenci wprowadzają na rynek wymyślne smaki, które przez sezon lub dwa mogą znajdować się w czołówkach sprzedaży (np. karmel z solą, masło orzechowe, mango).

Polski konsument jest „smart”, czyli szuka bardzo dobrych produktów, ale w przystępnej cenie, co szczególnie dobrze widać na rynku lodów. Trend prozdrowotny też sprawia, że coraz większym zainteresowaniem cieszą się lody familijne produkowane z naturalnych składników.

– Klient jest nie tylko wymagający i świadomy, ale jest też estetą. Dlatego całe portfolio lodów Manhattan zmieniło szatę graficzną, by w prosty sposób informować konsumenta o zakupywanym smaku. Stąd również apetyczne opakowania Lodów ze Smakiem Zielonej Budki – informuje Natalia Bąkiewicz.

Jej zdaniem trendy rynkowe z jednej strony idą w kierunku naturalności i zdrowego trybu życia (np. lody jogurtowe i pozbawione laktozy dla alergików), z drugiej przez większość lody familijne zgodnie z ich nazwą rozpatrywane są w kategorii dzielenia się przyjemnością z bliskimi. – Ten trend jest niezmienny od lat, a decyzje zakupowe opierają się na porównaniu składników: ilości oraz jakości dodatków i sosów w masie lodowej. Niekoniecznie wartości kalorycznej – podkreśla Bąkiewicz.
 
Z zyskiem
Lody deserowe to kategoria gwarantująca w letnim sezonie sowite zyski, gdyż marże sięgają tu 30, a nawet 50 proc. Pod warunkiem jednak, że detalista zadba o szeroki i atrakcyjny asortyment.

Z monitoringu CMR wynika, że w szczycie ubiegłorocznego sezonu (lipiec 2016) w przeciętnym sklepie kanału małoformatowego w ramach oferty lodów familijnych było średnio ponad 14 produktów. Z analiz koszykowych opartych na danych transakcyjnych CMR wynika, iż zarówno w małych, średnich i dużych sklepach spożywczych, jak i w supermarketach i hipermarketach klienci częściej sięgają po opakowania lodów familijnych w sobotę. Średnia wartość całego koszyka w sklepach małoformatowych do 300 mkw., w którym wystąpiły lody familijne, jest około dwóch razy wyższa aniżeli średnia wartość wszystkich transakcji.

– Jest to więc kategoria, która w tym kanale dystrybucji nadbudowuje wartość paragonu. Co więcej, klienci relatywnie częściej, kupując lody familijne, sięgają po produkty komplementarne, na przykład sosy do deserów. To podkreśla istotę lodów familijnych jako produktu do weekendowych deserów tzw. pucharków lodowych w gronie najbliższych – mówi Magdalena Dyrduła z CMR. Według niej spośród szerokiego asortymentu lodów familijnych klienci najchętniej wybierają produkty o pojemności do 1000 ml (najczęściej 500 ml oraz 900-1000 ml) o tradycyjnych smakach. Udział lodów typu sorbet w całkowitej wartości sprzedaży lodów jest niewielki, wynosi blisko 4 proc.
 
Klasyczne i egzotyczne
W 2016 r. wśród najchętniej wybieranych produktów marki Grycan – Lody od Pokoleń, znalazły się zarówno lody tradycyjne w ulubionych przez konsumentów smakach, jak i sorbety z owoców. W opakowaniach 900/1100 ml były to Lody Czekoladowe, Bakaliowe, Waniliowe i Tiramisu. W kubeczkach 500 ml największy popyt był natomiast na Czekoladowe, Truskawkowe, Bakaliowe i Waniliowe. – Wśród sorbetów największą popularnością cieszy się nasz Sorbet z Mango i Sorbet z Malin dostępne w opakowaniach o pojemności 500 ml – twierdzi Snopkowski.

Wraz z początkiem sezonu lodowego Froneri wprowadził na rynek w ramach marki Manhattan nowe smaki inspirowane deserami uwielbianymi przez Amerykanów.

– Linia American Specialities oferuje trzy wyjątkowe warianty – Chocolate Brownie, Peanut Butter Salty Caramel Oraz Strawberry Cheescake. Ponadto na rynku pojawią się dwa nowe smaki: lody Manhattan śmietankowo-porzeczkowe oraz lody Manhattan Sun on the Beach – wylicza Natalia Bąkiewicz.

Informuje, że wprowadzeniu na rynek nowych produktów towarzyszy kampania reklamowa w kanałach społecznościowych, która wystartowała z początkiem marca. W kolejnych miesiącach pojawi się dodatkowe wsparcie w telewizji i kinie oraz internecie. W ramach marki Zielona Budka w tym roku rozszerzona została linia o lody Mascarpone z sosem z owocami leśnymi, lody Karmel z solą oraz lody w smaku Ciasteczkowe z sosem malinowym. W ramach linii lodów premium Mövenpick w sezonie 2017 pojawi się w edycji limitowanej – lody wiśniowe z sosem wiśniowym i kawałkami wiśni.

Niezmiennie hitami sprzedażowymi dla marki Koral pozostają lody Kolorowe Lato oraz rolady lodowe. – Nie można zapomnieć o spektakularnych sukcesach sprzedażowym i wizerunkowym naszej marki premium Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. W tym przypadku szczególnie popularne są lody o pojemności 900 ml dostępne w bardzo oryginalnych wariacjach smakowych – w sezonie 2016 istnym hitem był smak śmietankowy z ciasteczkami – informuje Piotr Gąsiorowski z PPL Koral. Dodaje, że asortyment tych lodów w 900-ml opakowaniach został wzbogacony o nowe warianty: śmietankowe z truskawkami, czekoladowe z czekoladą belgijską oraz o smaku masła orzechowego. Natomiast te w opakowaniach 450-ml – o smaki słony karmel oraz czekoladowe z wiśniami.

– Twarzą marki Koral w tym sezonie został Maciej Musiał, który jest bardzo znanym aktorem młodego pokolenia, natomiast ambasadorem marki premium Bracia Koral – Lody Jak Dawniej jest muzyk i artysta Zbigniew Wodecki – podkreśla Piotr Gąsiorowski. Informuje też, że kontynuowana i rozwijana  jest współpraca w zakresie produkcji lodów impulsowych pod marką Oshee Ice, Grand w polewie od E.Wedla oraz pod marką Łaciate. W tej ostatniej linii są dwa opakowania lodów familijnych – śmietankowo-czekoladowe oraz śmietankowe i o smaku cukierków krówka.

Niespodzianką od Unilevera jest debiut nowej marki w segmencie premium – są to lody Ben & Jerry’s w kubkach o pojemności 500 ml, dostępne w sześciu wariantach smakowych. Sztandarową marką tego producenta jest Algida. Lody tej marki o smaku śmietankowym w pudełku o pojemności 1 litra należą według CMR do pierwszej dziesiątki najlepiej rotujących w kategorii familijnych w handlu niezależnym.

Autor: pw, Zdjęcie: Bank zdjęć Photogenica

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.