Gotuj z "Handlem": Sałatka szpinakowa

Z boczkiem i truskawkami w słoiku.

Składniki:
100 g szpinaku świeżego
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr 
6 plastrów boczku wędzonego
6 świeżych truskawek
30 g sera koziego
łyżka orzeszków piniowych  
2 kromki pieczywa tostowego
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy Dijon  
3 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie:
Zawartość Sosu sałatkowego Knorr łączymy z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie mieszamy w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
Boczek umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu, układamy na blasze, przyciskamy drugą blachą i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Szpinak rwiemy lub kroimy na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki kroimy na ćwiartki. Pieczywo okrawamy ze skórek, a następnie kroimy w kostkę. Opiekamy na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki prażymy na patelni. Szpinak nakładamy do słoików, wkładamy truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polewamy przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posypujemy pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podajemy.

Samcznego!

Autorem przepisu jest Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.