Grilluj z "Handlem": Biała kiełbasa

Prosto z rusztu.

Składniki:

1 paczka kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania, 4 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule, piwo do skropienia, 6 łyżek oleju, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki papryki słodkiej i majeranku, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz 1/3 łyżeczki cząbra.

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, przyprawy oraz pieprz.

Kiełbasę można ponacinać od spodu. Część marynaty wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nią kawałki kiełbasy. Resztę marynaty nałożyć na kiełbasę.

Pokrojoną cebulę położyć na wierzchu. Dodać obrany czosnek.

Skropić niewielką ilością piwa.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 °C. Co jakiś czas kiełbasę obracać.

Smacznego!

Zdjęcie: ZM Henryk Kania

 

Ilona Mrozowska 1820 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.