Gotuj z "Handlem": Raw mazurek

Z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i suszonej śliwki kalifornijskiej.

Składniki:
300 g śliwki kalifornijskiej
300 g migdałów (+ kilka sztuk do dekoracji)
2 szczypty soli
skórka z 1 pomarańczy
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka rodzynek
4 śliwki kalifornijskie
1 łyżka płatków migdałowych
 
Przygotowanie:
Migdały i śliwki miksujemy razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masę wykładamy spód formy. Wstawiamy do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko kokosowe oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdejmujemy z palnika, dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Jak kajmak lekko przestygnie wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni. 

Smacznego!

Przepis przygotowała California Prune Board wraz z chefem Michałem Lachurem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.