12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady

Z tej okazji Lidl proponuje przepis na babkę z czekoladą i orzechami.

Składniki:
3 całe jajka,
3 żółtka
250 g cukru
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
150 ml oleju z orzechów włoskich
275 g mieszanki orzechów Natur
2 łyżki bułki tartej
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
 
Przygotowanie:
Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.  W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.  Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy). Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce. Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki rozpuszczą się i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Katarzyna Pierzchała 1058 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.