Gotuj z "Handlem": Beza Pavlova

Z konfiturą malinową Schwartau, mascarpone i owocami.

Składniki:
Beza:
6 białek
szklanka drobnego cukru
Krem:
żółtko bądź dwa (w zależności od wielkości)
łyżka cukru
2 opakowania mascarpone
3 łyżki śmietany 36%
owoce: borówka, malina, jeżyna bądź truskawka
konfitura malinowa Schwartau
mięta
 
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy mikserem aż bez będzie biała i błyszcząca. Musi być sztywna po odwróceniu do góry nogami. Natłuszczamy papier do pieczenia robiąc kółko, wykładamy bezę. Piekarnik włączamy na 160 stopni i pieczemy bezę przez ok. 8-10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy bezę ok. godziny.
 
Krem:
Ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mascarpone, wolno i krótko mieszamy łyżką. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę, łączymy obydwie masy wszystko chwilę schładzamy w lodówce.
 
Wyłożenie:
Na dużą paterę bądź talerz wykładamy bezę, następnie smarujemy masą z mascarpone i konfiturą malinową .
Na wierzchu układamy owoce i przystrajamy miętą.

Smacznego!

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.