Wielkanocna zbiórka żywności zakończona

W tym roku udało się zebrać 346 ton żywności, co pozwoli zapewnić Wielkanoc ponad 170 tys. potrzebującym.

Wielkanocna Zbiórka Żywności to akcja organizowana przez Banki Żywności, której celem jest dotarcie z pomocą żywnościową do jak największej liczy osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie.

Tegoroczna zbiórka odbyła się w dniach 31 marca-2 kwietnia w 347 miejscowościach w Polsce. Wzięło w niej udział 28 tys. wolontariuszy, którzy odbierali produkty od darczyńców przy kasach w prawie 2 tys. sklepów.

Zebrana podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności trafia do magazynów Banków Żywności, gdzie jest sortowana, ważona i liczona, a następnie przekazywana lokalnym organizacjom społecznym: domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym.

Z pomocy żywnościowej na święta korzystają także rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie. Dodatkowo w tym roku w 4 województwach (lubuskim, śląskim, warmińsko-mazurskim i podlaskim), w których prowadzona była Wielkanocna Zbiórka Żywności, część pozyskanej żywności została przekazana na dożywianie dzieci w ramach projektu Żółty Talerz.

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących.

Zdjęcie: Kuba Troć

Joanna Hamdan 5672 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.