Gotuj z "Handlem": Zupa chlebowa

Z boczniakami.

Składniki:
6-8 kromek bułki pszennej lub pieczywa tostowego
500 g pieczarek lub boczniaków
1 cebula
150 ml. śmietany
2-3 łyżki masła/oleju
bulion
1 łyżka czosnku w płatkach
1 łyżeczka natki pietruszki
½ łyżeczki estragonu
pieprz
sól

Przygotowanie:
Pokrojone w paski grzyby podsmażamy na maśle/oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy raz jeszcze. Do podsmażonych składników wlewamy ok. 1,5 l wody i dodajemy czosnek w płatkach. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę pieczywo i gotujemy jeszcze przez 20 min.
Do zupy wlewamy 200 ml śmietany. Doprawiamy estragonem, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania wrzucamy natkę pietruszki.

Smacznego!

Przepis na zupę poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.