Szwajcarska czekolada za droga dla Niemców

Mocny frank szwajcarski studzi apetyt Niemców na czekoladę z tego kraju. Jak pisze Lebensmittel Zeitung za agencją dpa-AFX, szwajcarscy producenci wyeksportowali w 2016 roku na swój najważniejszy zagraniczny rynek o prawie 20 proc. mniej niż rok wcześniej.

Szwajcarska czekolada stała się dla Niemców zbyt droga. Jak podał związek szwajcarskich producentów czekolady Chocosuisse, sprzedaż już drugi rok z rzędu trwa w zapaści. W 2016 roku eksport wyniósł 17,4 tys. ton, o 19 proc. mniej niż w 2015. Obroty spadły o 18 proc. A już rok 2015 przyniósł 20-proc. spadek – pisze gazeta.

Okazuje się, że niemieccy konsumenci są wrażliwi na cenę. Po uwolnieniu kursu franka wobec euro w styczniu 2015 roku szwajcarska waluta gwałtownie się umocniła, a eksport podrożał o jedną piątą. Niemcy są największym rynkiem zbytu dla szwajcarskich producentów, wyprzedzając Wielką Brytanię, Francję czy USA.

Jednak to właśnie za oceanem osiągnęli oni sukces sprzedażowy, wysyłając o 19 proc. produktów więcej niż rok wcześniej. Sami Szwajcarzy zjedli średnio o jedną tabliczkę czekolady mniej niż w 2015 roku, co dało 11 kilogramów na głowę. Z powodu mocnego franka wzrósł jednak import do Szwajcarii, po raz pierwszy przekraczając 40 proc.

Magdalena Weiss 950 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.