Gotuj z "Handlem": Mazurek Polski

Na wielkanocny stół.

Składniki
Ciasto:
175 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
25 g cukru pudru marki Polski Cukier
100 g schłodzonego masła
0,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
 
Kajmak:
160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
140 g brązowego cukru trzcinowego marki Polski Cukier
1 laska wanilii (ziarenka)
 
Przygotowanie:
Krok 1 – ciasto! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wykładamy nim tortownicę (o średnicy 24 cm) wraz z jedno-centrymetrowym rantem. Z pozostałego ciasta kształtujemy wałeczek i przyklejamy pędzelkiem maczanym w białku do zewnętrznej krawędzi ciasta (tak by nie przelało się nadzienie). Ciasto ponownie schładzamy w lodówce od 30 do 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się równo zarumieni wyjmujemy je i studzimy na kratce.
 
Krok 2 – kajmak domowym sposobem! Wszystkie składniki umieszczamy w niedużym garnuszku i gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Czekamy 3 minuty i wylewamy gorący kajmak na kruche upieczone ciasto. Rozprowadzamy równomiernie, następnie wkładamy do lodówki do stężenia.
 
Krok 3 – deko dekoracji! Na wystudzoną masę kajmakową warto wyłożyć płatki lub całe migdały I skontrastować skórką z pomarańczy.
 
Słodka wskazówka:
Mazurki to rodzaj wypieku artystycznego! To znaczy, że wierzch ciasta warto potraktować jak przestrzeń do stworzenia regularnych wzorów z użyciem dowolnych bakalii.

Smacznego!

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.