PKM Duda rezygnuje z produkcji wołowiny

Grupa PKM Duda zamknie działalność oddziału w Hucie, odpowiedzialnego za produkcję wołowiny. Grupa skupi się na produkcji wieprzowiny, która - zdaniem zarządu - jest najbardziej perspektywicznym segmentem produkcji mięsa czerwonego.

Od 2012 r. spożycie wołowiny w Polsce utrzymuje się na bardzo niskim poziomie i wynosi ok. 1,5 kg na mieszkańca. Według wyliczeń IERiGŻ w związku z możliwym wzrostem cen detalicznych wołowiny, oczekuje się dalszego spadku jego spożycia. Na drugim biegunie znajduje się spożycie wieprzowiny, które od kilku lat utrzymuje się na stabilnym poziomie i sięga ok. 40 kg na osobę rocznie. Według zarządu PKM Duda, brak jest  przesłanek do drastycznego obniżenia spożycia tego rodzaju mięsa w nadchodzących latach.

Uwzględniając uwarunkowania rynkowe i strategię Grupy PKM Duda ogłoszoną w lipcu 2015 r., zarząd PKM Duda podjął decyzję o zaprzestaniu działalności w obszarze uboju bydła wołowego. Decyzja oznacza, że produkcja wołowiny w oddziale w Hucie zostaje wstrzymana, a zakład produkcyjny zostaje wystawiony na sprzedaż lub do wydzierżawienia.

Ilona Mrozowska 1893 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.