Warzywa i owoce w handlu zagranicznym w 2015 r.

W 2015 r. Polska wyeksportowała niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 113 tys. ton owoców. W porównaniu do 2014 r. oznacza to ok. 10-proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19-proc. dla owoców. Jeśli chodzi o import prym wiodły banany.

Jak co roku największym importerem polskich owoców i warzyw były pozostałe kraje unijne - Polska skierowała tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100 tys. ton, a dla owoców o 181 tys. ton.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza zrzeszająca między innymi: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku Polska skierowała tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367 tys. ton owoców. Przy czym wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 r. rosyjskiego embargo. Wśród eksportowanych polskich owoców jak co roku dominowały jabłka, a wśród warzyw - pieczarki. 

W przypadku importu w 2015 r. łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw świeżych wyniosła 523,7 tys. ton, czyli o niecałe 20 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego niecałe 476 tys. ton to dostawy warzyw unijnych. Jeśli chodzi o import owoców - w minionym roku wyniósł on 1 434 tys. ton, czyli o 17 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Około 820 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych, a niecałe 530 tys. ton z państw trzecich.

Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku bananów – 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych – 470,7 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie danych Ministerstwa Finansów

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.