Niższe zużycie energii i wody w polskich zakładach PepsiCo

W ostatnich sześciu latach firma obniżyła zużycie energii i wody na jednostkę gotowego produktu średnio o jedną czwartą. Ponad 99 proc. odpadów produkcyjnych PepsiCo trafia do recyklingu.

PepsiCo Poland produkuje napoje w swoich zakładach w Żninie i Michrowie k. Grójca oraz słone przekąski w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim (na zdjęciu: instalacji odzysku ciepła w Tomaszowie).

Instalacja odzyskująca energię cieplną w Tomaszowie ma moc 100 kW ciepła, natomiast w Grodzisku, gdzie w wysokiej temperaturze smaży się chipsy ziemniaczane, instalacja osiąga moc do 2MW ciepła – tyle, ile miejska kotłownia ogrzewająca 1000 domów jednorodzinnych. Odzyskanym ciepłem podgrzewane są zbiorniki oleju, woda oraz ogrzewane są budynki. W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim zbierany jest również biogaz odpadowy ze ścieków po płukaniu ziemniaków.

Fabryka w Grodzisku Mazowieckim potrzebuje dziś o 9 proc. mniej energii i o 27 proc. mniej wody niż przed 6 laty, aby wyprodukować kilogram chipsów ziemniaczanych. Produkujący chrupki i inne słone przekąski zakład w Tomaszowie Mazowieckim zdołał obniżyć zużycie energii na kilogram gotowego produktu o 16 proc., a wody aż o 58 proc.

W zakładach produkujących napoje w Michrowie i Żninie PepsiSco wykorzystuje natomiast ciepło generowane przez kompresory powietrza do podgrzewania wody potrzebnej przy produkcji.

Aby zminimalizować ilość odpadów wywożonych na wysypisko, PepsiCo odzyskuje w swoich zakładach i przekazuje do recyklingu łącznie ponad 99% odpadów produkcyjnych – głównie papieru i plastiku

 

Szczegółowe dane o działaniach i sukcesach PepsiCo w zakresie zrównoważonego rozwoju na całym świecie można znaleźć w ostatnim Corporate Sustainability Report, a także na stronie www.howwillwe.com, która prezentuje globalne postępy PepsiCo w realizacji filozofii „Performance with Purpose”.

 

 

 

Ilona Mrozowska 1723 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.