Cedrob będzie produkował wędliny dla PKM Duda

Grupa PKM Duda wydzierżawiła Cedrobowi zakład przetwórstwa mięsa w Ciechanowcu, w którym wytwarzane są wędliny pod marką Stół Polski. Czynsz pobierany od dzierżawcy ustalono na poziomie rynkowym - 1,68 mln zł rocznie.

Na zdjęciu: Dariusz Formela, prezes PKM Duda

Umowa przewiduje pobieranie przez PKM Duda czynszu od Cedrobu w zamian za udostępnianie do użytkowania zakładu produkcyjnego i czerpanie korzyści ze składników majątkowych, które są częścią jego wyposażenia. Roczna wartość czynszu wynosi 1,68 mln zł netto.

Cedrob jest największym w Polsce producentem przetworów drobiowych ze 100 proc. rodzimym kapitałem. Siedzibą spółki jest biurowiec w Ujazdówku k/Ciechanowa, gdzie także działają główne zakłady produkcyjne.

- Ogłoszona strategia działania na lata 2015-2019 nie ulega zmianie, nie wycofujemy się i nie wstrzymujemy działań mających na celu rozwinięcie produkcji wędlin i przetwórczych mocy produkcyjnych w ramach grupy kapitałowej PKM Duda - komentuje Dariusz Formela, prezes zarządu PKM Duda. - Nadal pozostajemy właścicielem marki Stół Polski. Produkcję wędlin zlecać będziemy m.in. Cedrobowi, który ponosić będzie również nakłady inwestycyjne na rozwój organiczny tego segmentu. My natomiast będziemy monitorować rynek w zakresie wzrostu nieorganicznego – dodaje Dariusz Formela. 

Ilona Mrozowska 2019 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.