Frosta: Kategoria ryb mrożonych lekko w górę

- W skali roku zauważamy wzrosty wynoszące około 1-2 proc. - mówi Paweł Wojciechowski, dyrektor sprzedaży na Polskę i kraje CEE w firmie Frosta.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oszacował w listopadzie, że w całym 2015 roku łączna produkcja w sektorze przetwórstwa ryb będzie większa o ok. 5 proc. niż rok wcześniej i wyniesie 470 tys. ton, a jej wartość może przekroczyć 9 mld zł.  Instytut zauważył, że wyraźnie drożeją ryby mrożone oraz owoce morza, przy spadku cen pozostałych grup produktów.

Ubiegłoroczne badania przeprowadzone przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza - NSC, pokazują, że Polacy mają ograniczone umiejętności kulinarne w zakresie ich przygotowywania, w związku z czym preferują zakup produktów gotowych do spożycia. 

W kategorii ryb mrożonych wzrosty sprzedaży następują w okresie jesienno-wiosennym, a więc od października aż do Wielkanocy. Ma to związek nie tylko z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, ale również z kulturą oraz szczególnie – świątecznymi kulinarnymi tradycjami.

-  Od kilku lat obserwujemy jednak, że sezonowość nie dotyczy wszystkich kategorii produktowych. Dania gotowe są szczególną grupą produktów, które sprzedają się dobrze bez względu na porę roku. W tej kategorii głównym wyznacznikiem jest smak oraz po prostu czas przygotowania potrawy – im krótszy, tym lepiej – stwierdza Paweł Wojciechowski, dyrektor sprzedaży na Polskę i kraje CEE w firmie Frosta. 

W ofercie Frosy są zarówno ryby niepanierowane, jak również dania gotowe, takie jak: Złote paluszki rybne, gama Ryb z pieca oraz potrawy kuchni świata, oparte na rybach oraz owocach morza. - W okresie świątecznym szczególny nacisk kładziemy na nowości – niepanierowane filety rybne: Gładzicę, Czarniaka oraz Dorsza, dając konsumentom pole do przyrządzania na ich bazie tradycyjnych, świątecznych potraw – mówi Wojciechowski.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.