Mniej kalorii w Biedronce

W sklepach sieci pojawiły się opracowane wspólnie z Instytutem Żywności i Żywienia zupy pod marką Vital fresh.

Zupy pod marką Vital fresh powstają ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek i są łatwe do przygotowania - wystarczy podgrzać je przez trzy minuty w mikrofalówce.

W ofercie Biedronki dostępne są cztery rodzaje zup kremów: marchewkowo-dyniowa, szparagowa, z ciecierzycy,  warzywna oraz zupa farmerska, przygotowana z warzyw strączkowych z dodatkiem ziaren zbóż: jęczmienia perłowego i orkiszu.

Zupy Vital fresh nie zawierają substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, barwników ani tłuszczu zwierzęcego. Dzięki etykietom z zaznaczoną liczbą kilokalorii każdy klient kupujący produkty z linii „kcalculation – licz kalorie!” z łatwością policzy wartość kaloryczną spożywanych przez siebie posiłków.

Wśród produktów z linii „kcalculation – licz kalorie!” dostępne są również m.in. przygotowane do bezpośredniego spożycia „Marcheweczki Vital fresh” i „Chrupiące plasterki jabłka Vitanella”. Kolejne propozycje przekąsek stanowią „BIO wafle ryżowe Vitanella” z amarantusem lub z żytem, o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru oraz rodzynki sułtańskie BakaD’Or Kids.

Ponadto zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, sieć udoskonala skład produktów marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez: obniżenie zawartości tłuszczu, eliminację tłuszczy nasyconych i trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych.

W 2015 r. w ten sposób ulepszono skład 45 wyrobów.

Joanna Hamdan 5306 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.