Cytrusy z Włoch w sezonie 2015/2016. Wszystko zależy od pogody

To będzie dobry sezon dla pomarańczy i grejpfrutów z Włoch. Spadnie natomiast produkcja mandarynek i cytryn, choć jakość tych ostatnich ma być lepsza niż przed rokiem.

Według prognoz USDA, produkcja pomarańczy we Włoszech w sezonie 2015/16 (listopad/październik) wzrośnie aż o 43 proc. - do 1,95 mln ton, dzięki bardzo dobrym warunkom pogodowym. Poza tym, wprowadzenie nowych odmian i sadzonek o wysokiej jakości, odpornych na wirus tristeza cytrusowych (CTV), umożliwia rozszerzenie kalendarza produkcyjnego. Prognozuje się bardzo dobrą jakość zbiorów.

W poprzednim sezonie 2014/15 poziom produkcji pomarańczy obniżył się niemal o jedną czwartą z uwagi na suszę oraz zakażeniem plantacji właśnie wirusem CTV.

W sezonie 2015/16 włoska produkcja mandarynek wyniesie ok. 760 tys. ton i będzie o 12 proc. niższa od ubiegłorocznej ze względu na dotkliwe burze, które nawiedziły Sycylię (główny region produkcji) w maju, czerwcu i sierpniu 2015 r. Spadnie również znacząco eksport i spożycie tych owoców. Największymi odbiorcami włoskich mandarynek są Polska i Rumunia.

Produkcja cytryn we Włoszech w bieżącym sezonie obniży się o 2 proc. - do 420 tys. ton, jednak jakość tych owoców ma być lepsza niż przed rokiem. Ponad 86 proc. włoskich cytryn produkowana jest na Sycylii. Niższy będzie w tym sezonie również eksport i import tych owoców.

Włoska produkcja grejpfrutów ma być w tym sezonie o 11 proc. wyższa niż przed rokiem i wynieść 6 tys. ton, a poziom importu nieznacznie zmaleć.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAS/USDA

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.