Unijny certyfikat dla kiełbasy z Wielkopolski

Kiełbasa biała parzona ma uzyskać unijny certyfikat jeszcze w tym roku. Starali się o to wielkopolscy wędliniarze.

Jak powiedział PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

Przyznaje, że biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale ta z Wielkopolski wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek i pieprz. Mowa wyłącznie o naturalnych przyprawach, bez żadnych dodatków.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca.

Do unijnego rejestru, jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z Wielkopolski trafiło już kilka innych produktów. Wśród nich są Wielkopolski ser smażony (został wpisany do rejestru 21 kwietnia 2009 r.), Andruty kaliskie (22 kwietnia 2009 r.), Olej rydzowy (od 16 czerwca 2009 r. jest wpisany do prowadzonego przez Komisję Europejską rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności) i Rogal Świętomarciński (31 sierpnia 2008 r.).

Ilona Mrozowska 1723 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.