[PROMOCJA] Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej

Edukuje na temat prawidłowego odżywiania.

Adam Bogacz, Przewodniczący Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej

W maju 2015 r. ukonstytuowała się Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej. Koncepcję utworzenia Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej poparł Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż), który wparł skutecznie tę ideę. Przekonał Głównego Inspektora Sanitarnego do współpracy w zakresie zdefiniowania żywności prozdrowotnej jak również opracowania regulaminu przyznawania tytułu RPŻP PRODUKT PROZDROWOTNY.

Prace nad definicją żywności prozdrowotnej i zasadami przyznawania znaku RPŻP Produkt Prozdrowotny są już wysoko zawansowane. Ze strony GIS udział w nich bierze mgr Monikę Zagrajek, dyrektor Departamentu Żywności Prozdrowotnej. W Prezydium Rady znajdują się znani naukowcy i praktycy.

Oprócz zdefiniowania żywności prozdrowotnej i opracowania regulaminu przyznawania znaczka Rada uruchomi działania zmierzające do:

- podniesienia poziomu wiedzy o żywności i żywieniu

- przeciwdziałania skutkom złego odżywiania, którymi są:

- wzrost otyłości i nadwagi, zwłaszcza wśród dzieci

- rosnący stres w społeczeństwie

- nieciekawa sytuacja ludzi starszych

Dlatego pilną koniecznością jest akcja edukacyjna na temat prawidłowego odżywiania, a której istotnym elementem powinna się stać żywność prozdrowotna. Żywność prozdrowotna to taka, która – najogólniej mówiąc – ma dużo składników prozdrowotnych: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze itp. oraz jest niskokaloryczna. Żywnością prozdrowotną natomiast nie będą produkty zawierające dużo składników niekorzystnych żywieniowo np. cukru, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu i która będą wysokokaloryczne. Dokładne jej określenie będzie znane w ciągu kilku miesięcy.

Aktualnie określeń „żywność prozdrowotna” używa wiele firm w sposób całkowicie dowolny. Dlatego istnieje potrzeba uregulowania tego określenia. Jest dużą szansa, że Polska zostanie pierwszym krajem, gdzie żywność prozdrowotna będzie certyfikowana. Być może jest to powód, że ta słuszna idea jest krytykowana przez Polską Federację Producentów Żywności zrzeszającą koncerny zachodnie – patrz artykuł „Jedzenie ma wyjść Polakom na zdrowie”, Rzeczpospolita z 5 lutego 2016 r. Jednym z ważnych obszarów działalności jest poprawa zaopatrzenia sklepików w szkołach w żywność tak, aby była zdrowa i smaczna. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest drożdżówka radziwiłłówka. Jest też logiczne, że napoje na cukrze w tym cola nie powinny się znajdować w sklepikach. W tym zakresie Federacja się do tej pory nie wypowiedziała. A tymczasem jak podaje IŻŻ już ponad 22% uczniów szkół podstawowych i liceów ma nadwagę – Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie! „Czy hasło Coca-Cola to jest to” jest nadal aktualne?

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.