Makro promuje norweskiego dorsza zimowego - Skreia

Dorsz pochodzący z wód Morza Arktycznego - Skrei, który pojawi się w ofercie sieci, to sezonowy specjał. Dlatego Makro organizuje warsztaty oraz cykl kulinarnych spotkań służących "wymianie doświadczeń" o tej rybie.

W programie promocji norweskiego dorsza zimowego znalazły się specjalne warsztaty dla szefów kuchni restauracji, które wprowadzają tę rybę do menu.

Firma Makro zaplanowała także cykl regionalnych spotkań kulinarnych na terenie całego kraju. Szefowie kuchni z Trójmiasta, Wrocławia i Poznania będą mieli okazję poznać „Złoto Lofotów” - jak inaczej nazywany jest Skrei - tajniki jego obróbki, przygotowania i kulinarnych właściwości. Wydarzenia te mają być też okazją do wymiany doświadczeń. 

Norweski dorsz zimowy to najlepsza odmiana tego gatunku występująca wyłącznie w zimowym sezonie – od stycznia do kwietnia. Dorastający w Morzu Barentsa odławiany jest dopiero po 5 latach, podczas swojej 600 kilometrowej drogi na tarło do północnego wybrzeża Norwegii. Mięso tej ryby jest sprężyste i białe z wysoką zawartością składników odżywczych. 

Ilona Mrozowska 2075 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.