Polskie produkty mleczarskie w Indonezji i na Kubie

Po audycie 7 polskich zakładów mleczarskich może eksportować swoje wyroby do Indonezji, a 4 - do Kuby.

Zatwierdzenie zakładów mleczarskich nastąpiło po zakończonym w listopadzie 2015 r. audycie. Spotkanie, z inicjatywy Ambasadora Indonezji w RP, zorganizowane było przez Polską Izbę Mleka. Zakłady, które zostały zatwierdzone to: OSM w Skierniewicach, 4 należące do Mlekpolu (oddziały w Zwoleniu, Grajewie, Zambrowie i Mrągowie), OSM we Włoszczowej oraz Polmlek.

W 2014 r. wartość polskiego eksportu mleczarskiego do Indonezji wyniosła ok. 20 mln euro, w pierwszej połowie 2015 r. było to ok. 10,3 mln euro. Przetworem mlecznym, który najczęściej trafia z Polski do Indonezji jest serwatka.

OSM Łowicz, SM Mlekovita (oddział w Lubawie filia w Suszu), spółka Agus Innovation oraz Mleczarnia Gościno mogą natomiast eksportować swoje produkty na rynek kubański (plus 16 firm z branży mięsa drobiowego).
W 2014 r. z Polski wywieziono na Kubę przetwory mleczne o łącznej wartości 17,7 mln euro; w I połowie 2015 r. było to 8,1 mln euro. Na Kubę z Polski trafia przede wszystkim mleko i śmietana.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie MR, izbamleka.pl, MF, informacje i obliczenia własne

Ilona Mrozowska 1723 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.