Unilever bez tłuszczów trans

Firma wyeliminowała ze swojego portfolio margaryn i tłuszczów do smarowania oraz pozostałych produktów spożywczych tłuszczów trans.

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych.

- Unilever, jako pierwsza firma na świecie, wyeliminowała tłuszcze trans z portfolio. Nie tylko usunęliśmy je z margaryn i tłuszczów do smarowania, ale także z pozostałych produktów spożywczych - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec firmy Unilever.

- Jesteśmy dumni z tego sukcesu, tym bardziej, że było to działanie dobrowolne i byliśmy pionierami naszej branży w tym zakresie. Zostaliśmy też wyróżnieni w rankingu 2016 Global Access to Nutrition Index jako lider w reformulacji produktów, którą prowadzimy w celu poprawy ich jakości żywieniowej – dodaje. 

- Teraz możemy koncentrować się na kolejnych działaniach, których celem jest ulepszanie składu i profilu żywieniowego naszych produktów. Wiemy, że przynosi to wymierne efekty w zakresie zdrowia – dodaje Iwonna Niegowska.




Ilona Mrozowska 1752 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.